085 - 109 63 50
Laden met zonnepanelen en een slimme load balancing module zorgt ervoor dat je elektrische auto efficiënt en voordelig thuis wordt opgeladen. Zo gebruik je optimaal je eigen zonnestroom, voorkom je overbelasting van je huisinstallatie en bespaar je op energiekosten. Met slimme laadstanden en eventueel een thuisbatterij wordt elektrisch rijden nóg duurzamer en zorgelozer.
Laden met je eigen zonnestroom is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je gebruikt simpelweg de stroom die je zelf opwekt, waardoor je minder afhankelijk bent van dure energie van het net.
Daarnaast hoef je minder of zelfs niets terug te leveren, wat handig is nu de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd. Je haalt dus meer waarde uit je zonnepanelen door de stroom direct te gebruiken voor je auto.
Een ander voordeel is het gevoel van onafhankelijkheid. Je wekt je eigen energie op en weet precies waar je stroom vandaan komt. Dat geeft rust én zekerheid, zeker in tijden van wisselende stroomprijzen.
Kortom: met laden op zonnestroom rijd je schoner, slimmer en vaak voordeliger. Het is een mooie stap richting duurzaam en zorgeloos elektrisch rijden.
Laden met zonnepanelen, oftewel Solar laden, werkt heel eenvoudig. Je zonnepanelen wekken stroom op zodra de zon schijnt. Die stroom gaat via een omvormer naar je meterkast. Vanuit daar gebruik je het direct in huis of voor je laadstation.
Met een slim laadstation kan je auto automatisch Solar laden. Dit betekent dat je laadstation de stroom gebruikt die je zonnepanelen op dat moment produceren. Zo hoef je minder stroom van het net te kopen.
Voor Solar laden is een Load Balancing module vereist. Deze module zorgt ervoor dat het laden van je auto precies wordt afgestemd op de beschikbare stroom in je huis. Gebruik je bijvoorbeeld tegelijk de wasmachine of oven? Dan voorkomt de Load Balancing module dat de stoppen springen door de stroom slim te verdelen tussen alle apparaten en het laadstation. Het laadstation zal tijdelijk op een lager vermogen laden tot er weer meer stroom beschikbaar komt.
Met een slim laadstation kun je via een app ook zelf bepalen hoe het laden verloopt. Bijvoorbeeld bij de Ratio Solar heb je deze laadstanden:
Smart: De oplader start alleen met laden als er voldoende stroom is tussen een ingestelde minimale en maximale grens.
SmartSolar: Laadt wanneer er genoeg stroom is en gebruikt ook zonnestroom-overschot als dat ontstaat tijdens het laden.
PureSolar: Laadt alleen wanneer er daadwerkelijk zonnestroom wordt opgewekt, dus puur op eigen zonne-energie.
Leveren je zonnepanelen stroom terug aan het net? Dat is hartstikke zonde, want de vergoeding die je daarvoor krijgt is vaak lager dan wat je betaalt voor stroom die je afneemt. Door te kiezen voor Solar laden met load balancing en slimme laadstanden, gebruik je je eigen opgewekte stroom direct zelf. Zo laad je voordelig en veilig je elektrische auto, en haal je het maximale uit je zonnepanelen!
Theorie: hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt vooral af van hoeveel je rijdt en hoeveel energie je auto verbruikt. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto zo’n 15 tot 20 kWh per 100 kilometer. Rijd je bijvoorbeeld 15.000 kilometer per jaar? Dan heb je ongeveer 2.250 tot 3.000 kWh nodig om je auto op te laden.
Een gemiddeld zonnepaneel levert jaarlijks zo’n 250 tot 300 kWh, afhankelijk van locatie en oriëntatie. Om aan je laadbehoefte te voldoen, heb je dus ongeveer 8 tot 12 zonnepanelen nodig.
Praktijk: In de praktijk is het soms lastig omdat je zonnepanelen vooral overdag stroom opwekken, terwijl je vaak niet thuis bent om je auto op dat moment op te laden. Daardoor is het lastig om je auto het hele jaar door volledig met zonnestroom te laden.
Zie het laden met zonnepanelen vooral als een mooie manier om flink te besparen op je laadkosten. Combineer het met slimme laadtechnieken en eventueel thuisladen tijdens zonnige momenten om het meeste uit je zonnepanelen te halen.
Met een thuisbatterij kun je overtollige zonnestroom die je overdag niet direct gebruikt, opslaan voor later gebruik. Dit betekent dat je ook ’s avonds of ’s nachts je elektrische auto kunt opladen met je eigen opgewekte energie, in plaats van stroom van het net te gebruiken.
Een thuisbatterij werkt samen met je omvormer en laadstation om het energieverbruik in huis te optimaliseren. Hierdoor verhoog je het eigen verbruik van je zonnepanelen en verminder je afhankelijkheid van het energienet. Dit is vooral handig wanneer je overdag niet thuis bent om direct te laden.
Hoewel het toevoegen van een batterij opslag voordelen biedt, is het voor veel huishoudens nog geen must-have. Het kan wel een slimme investering zijn als je zoveel mogelijk zelfvoorzienend wilt zijn en het meeste uit je zonne-energie wilt halen.
Alle Blogs Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar als je geen eigen
Veluwezoom 5, 1327 AA Almere
085 109 63 50
info@degroenespecialist.nl
Openingstijden:
Ma: 09.00 – 17.30
Di: 09.00 – 17.30
Woe: 09.00 – 17.30
Do: 09.00 – 17.30
Vrij: 09.00 – 17.30
Particulieren
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond om elektrisch rijden en laden.
Veluwezoom 5, 1327 AA Almere
085 109 63 50
info@degroenespecialist.nl
Openingstijden:
Ma: 09.00 – 17.30
Di: 09.00 – 17.30
Woe: 09.00 – 17.30
Do: 09.00 – 17.30
Vrij: 09.00 – 17.30
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond om elektrisch rijden en laden.
De Groene Specialist l 2025 KVK: 96946032 l BTW: NL005239773B24 l
We gebruiken cookies om de site voor jou beter te maken. Zonder toestemming werken sommige functies minder goed.
Vraag in 2 simpele stappen je vrijblijvende offerte aan. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om je persoonlijk verder te helpen.