Je laadstation binnen 2 weken geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs!

085 - 109 63 50

Wat is Load Balancing?

Laadstation thuis alfen single s-line die aan het laden is

Als je een elektrische auto hebt en thuis oplaadt, wil je natuurlijk dat alles soepel en efficiënt verloopt. Maar wat als je meerdere elektrische voertuigen hebt of veel apparaten in huis gebruikt terwijl je oplaadt? In dat geval kan je stroomnet snel overbelast raken. Load balancing biedt hier de oplossing. Het zorgt ervoor dat de laadstations de beschikbare stroom optimaal verdelen, zodat je geen onverwachte pieken in je energieverbruik krijgt. In deze blog leggen we uit wat load balancing precies inhoudt, waarom het handig is voor jou als thuisgebruiker en hoe het je kan helpen om efficiënt en zonder zorgen te laden.

Wat is Load Balancing?

Als je thuis je elektrische auto oplaadt, deel je je stroom met andere apparaten in huis, zoals de wasmachine, vaatwasser of kookplaat. Het kan gebeuren dat je meer stroom verbruikt dan je aansluiting aankan, en dat is niet ideaal. De stroom valt dan uit, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Dat is waar load balancing om de hoek komt kijken. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat je laadstation automatisch de stroombehoefte afstemt op wat er op dat moment beschikbaar is in je huis. Stel je voor, je hebt de wasmachine en de vaatwasser aan staan, dan zorgt load balancing ervoor dat je laadstation de stroom naar je auto tijdelijk verlaagt. Zo wordt je systeem niet overbelast en blijft alles gewoon werken, zonder onderbrekingen.

Met load balancing kun je je elektrische auto veilig opladen, zonder dat dit ten koste gaat van andere apparaten in je huis. Het maakt je laadervaring niet alleen efficiënter, maar voorkomt ook storingen, zodat je zonder zorgen van al je elektrische apparaten kunt genieten.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Is load balancing altijd nodig voor jouw laadstation?

Nee, load balancing is niet altijd strikt noodzakelijk, maar het is zeker aan te raden. Stel je voor dat je thuis je elektrische auto oplaadt, terwijl tegelijkertijd je wasmachine draait en de kookplaat aanstaat. Zonder load balancing kan het zijn dat je stoppen eruit slaan, wat betekent dat je je laadstation moet stoppen en je apparaten handmatig opnieuw moet aanzetten. Dat is natuurlijk niet ideaal.

Met load balancing voorkom je dit soort situaties. Het zorgt ervoor dat je laadstation en andere apparaten efficiënt gebruik maken van de beschikbare stroom, zodat je altijd je auto kunt opladen, zelfs als je andere apparaten in huis gebruikt. Bovendien biedt het je de mogelijkheid om slimme functies te gebruiken, zoals laden op zonne-energie, waarbij je energie uit je eigen zonnepanelen kunt gebruiken om je auto op te laden.

Laden via zonnepanelen met Load Balancing

Load balancing zorgt ervoor dat je laadstation optimaal gebruikmaakt van de energie die je zonnepanelen opwekken. Het systeem kan het laadproces van je auto automatisch afstemmen op de hoeveelheid zonnestroom die beschikbaar is. Als er onvoldoende zonne-energie wordt opgewekt, kan de laadmodule het laden pauzeren of vertragen. Is er juist een overschot aan stroom, dan kan het laadstation precies dat overschot gebruiken om je auto op te laden. Dit bespaart je kosten, omdat elke kWh die je uit je eigen zonnepanelen haalt, minder stroom betekent die je van het net hoeft te kopen. Je kunt dit vaak zelf instellen via de app van je laadstation, zodat je zo veel mogelijk laadbeurten kunt afstemmen op je eigen opgewekte zonnestroom.

Lees ook deze blogs.

Je meterkast verzwaren naar 3 fase? Dit moet je weten.

Wil je sneller je elektrische auto thuis kunnen opladen? Ontdek in deze blog alles over het verzwaren van je meterkast naar 3 fase.

Een laadpaal zonder oprit? Dit zijn de mogelijkheden en regels.

Alle Blogs Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar als je geen eigen

Gratis laden met zonnepanelen!

Door te laden via zonnepanelen en load balancing bespaar je op kosten, laad je slimmer en haal je het maximale uit je eigen zonnestroom.

Wanneer kunnen we Bi-Directioneel (V2G) laden?

Bi-directioneel (V2G) laden, ook wel V2G (Vehicle-to-Grid) genoemd, is een veelbesproken innovatie in de wereld van elektrisch rijden. Het klinkt bijna te mooi om waar

Offerte aanvragen.

Vraag in 2 simpele stappen je vrijblijvende offerte aan. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om je persoonlijk verder te helpen.