085 - 109 63 50
Bi-directioneel (V2G) laden, ook wel V2G (Vehicle-to-Grid) genoemd, is een veelbesproken innovatie in de wereld van elektrisch rijden. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: je elektrische auto niet alleen gebruiken om op te laden, maar ook om energie terug te leveren aan je huis of zelfs aan het elektriciteitsnet. Maar… wanneer kunnen we deze slimme functie nou écht gebruiken? En is het slim om er nu al op in te spelen?
Met bi-directioneel laden kan de stroom niet alleen van het elektriciteitsnet naar je auto stromen om de batterij op te laden, maar ook precies andersom: van je auto terug naar je huis of zelfs terug naar het elektriciteitsnet. Het is alsof je auto fungeert als een grote, mobiele batterij die je niet alleen vult met energie, maar die je ook op elk moment kunt aanspreken om die opgeslagen stroom weer terug te leveren. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld tijdens piekuren, wanneer stroom duurder is of het net zwaar belast wordt, energie uit je auto te gebruiken in plaats van nieuwe stroom af te nemen. Zo helpt bi-directioneel laden niet alleen om je energierekening te verlagen, maar ook om zelf opgewekte zonne-energie beter te benutten en het elektriciteitsnet te ondersteunen en stabiliseren tijdens drukke momenten. Het is een slimme manier om je energie slimmer te gebruiken en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Het goede nieuws is dat verschillende fabrikanten al laadstations leveren die technisch voorbereid zijn op bi-directioneel laden (V2G). Merken zoals Zaptec en Alfen lopen hierin voorop. Hun laadstations zijn uitgerust met de juiste softwarematige voorbereidingen, waaronder ondersteuning voor de communicatie-standaard ISO 15118. Dit protocol is een belangrijke stap richting V2G en maakt het mogelijk dat voertuigen en laadstations in de toekomst met elkaar kunnen communiceren over het laden én ontladen van stroom.
Zo is de Zaptec Go 2 ontworpen met het oog op toekomstige functies zoals bi-directioneel laden. Hoewel deze functie op dit moment nog niet actief is, is het laadstation wel gebouwd volgens de technische vereisten die V2G in de toekomst mogelijk kunnen maken. Ook Alfen integreert in meerdere van hun laadoplossingen ondersteuning voor ISO 15118, als onderdeel van hun visie op slim en toekomstgericht laden.
Belangrijk om te weten is dat bi-directioneel laden niet alleen afhangt van het laadstation, maar ook van de auto, de netbeheerder en de regelgeving. Door nu al te kiezen voor een laadstation dat voldoet aan deze voorbereidingen, investeer je in een oplossing die klaar is om straks mee te bewegen met deze nieuwe ontwikkeling – zodra de markt en infrastructuur er ook klaar voor zijn.
Lees hier het artikel van Alfen over de voorbereidingen op bi-directioneel laden: Klik hier.
Hoewel de techniek veelbelovend is, is bi-directioneel laden in Nederland op dit moment nog niet op grote schaal beschikbaar. Daar zijn meerdere redenen voor:
1. Technische standaarden en protocollen zijn nog in ontwikkeling
Om bi-directioneel laden veilig en betrouwbaar te laten werken, moeten voertuigen, laadstations, energiemanagementsystemen en netbeheerders allemaal naadloos met elkaar kunnen communiceren. Hiervoor is een universele taal nodig – zoals het ISO 15118-protocol – maar deze standaarden zijn nog volop in ontwikkeling. Er wordt op dit moment veel getest, maar volledige integratie en foutloze samenwerking tussen alle systemen vergt nog tijd.
2. Wet- en regelgeving is nog niet klaar
De huidige regelgeving is nog niet ingericht op grootschalige teruglevering van stroom vanuit voertuigen. Er is onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor teruggeleverde stroom, hoe deze wordt verrekend, en welke belastingen of vergoedingen daarbij komen kijken. Pas als deze juridische en financiële kaders helder zijn, kan V2G zich verder ontwikkelen.
3. Netbeheerders en energieleveranciers moeten hun systemen aanpassen
Voor netbeheerders en energieleveranciers betekent V2G een andere manier van omgaan met vraag en aanbod van elektriciteit. Zij zijn nu bezig met de voorbereiding op deze omslag, maar moeten hun systemen aanpassen om te kunnen omgaan met veel kleine, decentrale energieleveranciers – zoals jouw elektrische auto. Ook monitoring, balancering van het net en cybersecurity zijn hierbij aandachtspunten.
4. Niet elke elektrische auto is geschikt voor V2G
Misschien wel de grootste bottleneck is de auto zelf. Slechts een beperkt aantal elektrische voertuigen ondersteunt momenteel V2G-technologie. De meeste EV’s kunnen alleen laden, maar (nog) niet ontladen. Merken als Nissan zijn voorlopers op dit gebied, maar voor een brede doorbraak moeten ook andere fabrikanten deze techniek gaan ondersteunen – en dat gebeurt nu mondjesmaat.
Door nu te kiezen voor een laadstation dat voorbereid is op bi-directioneel laden, zet je alvast een stap richting de toekomst. Je kiest voor een oplossing die technisch is ingericht op de communicatieprotocollen die nodig zijn voor V2G, zoals ISO 15118. Dat betekent niet dat alles straks vanzelf werkt zodra V2G beschikbaar komt – het is goed mogelijk dat er nog extra stappen nodig zijn, zoals software-updates of aanpassingen vanuit de netbeheerder of autofabrikant.
Wel ben je met zo’n laadstation goed voorbereid. Je hoeft dan niet meteen een compleet nieuw laadstation aan te schaffen wanneer V2G zich verder ontwikkelt. Bovendien bieden veel van deze toekomstgerichte laadstations nu al slimme functies, zoals load balancing, tijdgestuurd laden en dynamic load management. Daarmee kun je nu al efficiënter omgaan met je stroomverbruik en op termijn mogelijk besparen op je energiekosten.
Bi-directioneel laden (V2G) biedt veelbelovende mogelijkheden voor de toekomst: je elektrische auto inzetten als thuisbatterij of zelfs als ondersteuning voor het elektriciteitsnet. Maar zover is het nog niet. De techniek is in ontwikkeling, regelgeving is nog niet op orde en slechts een beperkt aantal auto’s ondersteunt V2G op dit moment.
Toch kun je je nu al voorbereiden. Sommige laadstations – zoals die van Zaptec en Alfen – zijn technisch voorbereid op V2G dankzij ondersteuning van communicatieprotocollen zoals ISO 15118. Dat betekent dat je nu al kunt investeren in een laadstation dat klaar is om mee te bewegen met deze ontwikkeling, zodra de rest van de markt er ook klaar voor is. Zo ben je goed voorbereid, zonder dat je nu al alles hoeft in te zetten op een techniek die nog in opkomst is.
Alle Blogs Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar als je geen eigen
Veluwezoom 5, 1327 AA Almere
085 109 63 50
info@degroenespecialist.nl
Openingstijden:
Ma: 09.00 – 17.30
Di: 09.00 – 17.30
Woe: 09.00 – 17.30
Do: 09.00 – 17.30
Vrij: 09.00 – 17.30
Particulieren
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond om elektrisch rijden en laden.
Veluwezoom 5, 1327 AA Almere
085 109 63 50
info@degroenespecialist.nl
Openingstijden:
Ma: 09.00 – 17.30
Di: 09.00 – 17.30
Woe: 09.00 – 17.30
Do: 09.00 – 17.30
Vrij: 09.00 – 17.30
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!
Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond om elektrisch rijden en laden.
De Groene Specialist l 2025 KVK: 96946032 l BTW: NL005239773B24 l
We gebruiken cookies om de site voor jou beter te maken. Zonder toestemming werken sommige functies minder goed.
Vraag in 2 simpele stappen je vrijblijvende offerte aan. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om je persoonlijk verder te helpen.