Je laadstation binnen 2 weken geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs!

085 - 109 63 50

Een laadpaal zonder oprit? Dit zijn de mogelijkheden en regels.

Alfen single pro line laadstation aan de straat

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar als je geen eigen oprit of parkeerplaats hebt, kan het opladen van je elektrische auto soms best lastig zijn. Vaak zijn openbare laadpunten in de buurt druk bezet, waardoor je meerdere keren moet zoeken voordat je kunt opladen. Het zou natuurlijk ideaal zijn om een laadpaal voor je deur te hebben, zodat je altijd makkelijk en snel kunt opladen.

Maar wat als je geen eigen oprit hebt? In dat geval komt vaak de vraag op: mag je eigenlijk een laadkabel over de stoep leggen om je auto op de openbare parkeerplaats voor je huis op te laden? En welke regels gelden daarvoor? In deze blog leggen we uit wat de mogelijkheden en de wettelijke kaders zijn rondom het plaatsen van een laadpaal zonder oprit zodat jij veilig en zonder zorgen kunt laden.

De uitdagingen van een laadpaal zonder oprit

Voor veel mensen is het plaatsen van een laadpaal in de voortuin een simpele en praktische oplossing. Je hebt immers controle over je eigen terrein. Maar het lastige begint wanneer je elektrische auto op de openbare weg of een parkeerplaats zonder eigen oprit staat en je de laadkabel over de stoep moet leggen.

Dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Een losliggende kabel kan gevaarlijk zijn voor voetgangers, ouders met kinderwagens en rolstoelgebruikers, die er gemakkelijk over kunnen struikelen. Daarom hebben veel gemeenten strenge regels om dit risico te beperken.

Daarnaast ontstaat er ook vaak bezwaar omdat je met zo’n kabel feitelijk een parkeerplaats voor jezelf reserveert, wat meestal niet is toegestaan op openbare grond. Gemeenten kunnen daarom vragen om een vergunning of ontheffing voordat je zo’n verlengde kabel mag gebruiken.

Zonder de juiste toestemming riskeer je een boete, en ben je bovendien aansprakelijk als iemand struikelt en gewond raakt door jouw kabel. Dit maakt het plaatsen van een laadpaal zonder oprit en het veilig aansluiten van de kabel een stuk complexer.

Gelukkig zijn er steeds meer slimme en veilige oplossingen om deze uitdagingen te tackelen. Het is belangrijk om de regels en mogelijkheden in jouw gemeente goed te kennen, zodat je zorgeloos en veilig kunt laden.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Maar wat zijn dan wel de mogelijkheden voor het elektrisch laden zonder oprit?

Heb je geen eigen oprit, maar wil je toch makkelijk thuis laden? Gelukkig zijn er verschillende opties om je elektrische auto op te laden, ook zonder eigen parkeerplek.

Openbare laadpalen
Veel gemeenten plaatsen steeds meer openbare laadpalen in de buurt. Je kunt vaak zelf een laadpaal aanvragen via de gemeente, maar de locatie en het gebruiksrecht liggen bij de gemeente. Houd er rekening mee dat deze openbare laadpalen druk kunnen zijn en soms niet direct voor je deur staan, wat het laden minder gemakkelijk maakt.

Verlengde private aansluiting (VPA)
Als je je elektrische auto zonder eigen oprit op de openbare weg wilt opladen, heb je meestal een verlengde private aansluiting (VPA) nodig. Dit is een vergunning of ontheffing waarmee je toestemming krijgt om stroom vanaf je woning naar je laadpunt op de openbare weg te gebruiken. Niet alle gemeenten staan dit toe, en de aanvraagprocedure kan verschillen. 

Kabelgoottegel: veilig laden over de stoep
Om die laadkabel vervolgens veilig en netjes over de stoep te leiden, maken steeds meer gemeenten gebruik van kabelgoottegels. Dit zijn speciale tegels die de kabel beschermen en struikelgevaar voorkomen. De kabelgoottegel wordt meestal door de gemeente geplaatst en onderhouden, zodat het netjes en veilig blijft voor alle weggebruikers.

Een alternatief is het gebruik van een kabelmat. 

Kortom, ook zonder eigen oprit zijn er praktische manieren om je elektrische auto veilig en makkelijk op te laden. De beste oplossing is vaak een combinatie van een laadpaal op eigen terrein met een kabelgoottegel die door de gemeente is aangelegd.

Let wel: de mogelijkheden en regels verschillen per gemeente. Vraag daarom altijd bij jouw gemeente na wat toegestaan is en welke vergunningen of afspraken nodig zijn. Zo voorkom je verrassingen en laad je zorgeloos op. VER (Vereniging Elektrische Rijders) heeft een kaart ontwikkeld waar je kan zien welke gemeente een VPA toestaan. Klik hier om naar de kaart te gaan.

Je hebt een VPA ontvangen maar wat zijn dan de regels?

Als je een verlengde private aansluiting (VPA) hebt gekregen om je elektrische auto op te laden zonder oprit, gelden er een aantal belangrijke regels waar je aan moet voldoen:

  • Het laadpunt moet op je eigen terrein staan, bijvoorbeeld aan de gevel van je huis.
  • De openbare parkeerplaats waar je je auto parkeert, moet direct grenzen aan de stoep.
  • Je mag de parkeerplek niet voor jezelf reserveren. Het blijft een openbare plek die voor iedereen toegankelijk is. 
  • De laadkabel die je gebruikt moet in goede staat zijn en veilig functioneren. 
  • Tijdens het laden moet je rekening houden met buren en voetgangers.
  • De laadkabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen en moet zo veel mogelijk langs het trottoir worden geleid, gerekend vanaf de erfgrens tot aan je auto.
  • Om struikelgevaar te voorkomen, moet je de kabel afdekken met een kabelmat zodat voetgangers er zo min mogelijk last van hebben. 
  • na het laden is het belangrijk om zowel de laadkabel als de kabelmat weer op te ruimen.

Door je aan deze regels te houden, zorg je voor een veilige en verantwoorde manier van laden met een VPA. Zo voorkom je problemen met de gemeente

Samenvatting

Elektrisch laden zonder oprit kan best een uitdaging zijn, vooral als je de laadkabel over de stoep moet leggen. Gelukkig zijn er steeds meer slimme en veilige oplossingen, zoals een laadpaal in de voortuin gecombineerd met een kabelgoottegel die door de gemeente wordt geplaatst. 

Belangrijk is dat je altijd goed onderzoek doet wat de regels zijn in jouw gemeente en welke vergunningen of ontheffingen je nodig hebt. Zo voorkom je boetes en zorg je dat je veilig en zorgeloos kunt laden.

Met de juiste oplossing rijd jij straks gemakkelijk en duurzaam elektrisch, ook zonder eigen oprit.

Lees ook deze blogs.

Een laadpaal zonder oprit? Dit zijn de mogelijkheden en regels.

Alle Blogs Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar als je geen eigen

Gratis laden met zonnepanelen!

Door te laden via zonnepanelen en load balancing bespaar je op kosten, laad je slimmer en haal je het maximale uit je eigen zonnestroom.

Wanneer kunnen we Bi-Directioneel (V2G) laden?

Bi-directioneel (V2G) laden, ook wel V2G (Vehicle-to-Grid) genoemd, is een veelbesproken innovatie in de wereld van elektrisch rijden. Het klinkt bijna te mooi om waar

Wat is Load Balancing?

Meer weten over hoe load balancing werkt? Ontdek hoe dit slimme systeem jouw thuisladen veilig, efficiënt en voordelig maakt—ook met zonnepanelen!

Offerte aanvragen.

Vraag in 2 simpele stappen je vrijblijvende offerte aan. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om je persoonlijk verder te helpen.