Je laadstation binnen 2 weken geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs!

085 - 109 63 50

Hoe lang gaat een Laadstation mee?

Zaptec Laadstation installatie

Ook laadstations hebben hun houdbaarheidsdatum.

Een laadstation is zo’n apparaat waar je nauwelijks bij stilstaat. Je sluit je auto aan, hij laadt op, en klaar. Maar net als elk technisch product heeft ook een laadstation geen oneindige levensduur. Hoe lang gaat een laadstation mee? Gemiddeld zo’n 10 jaar. Soms wat langer, soms wat korter. Dat hangt af van het gebruik, de installatie en de plek waar hij hangt.

Vroeg of laat komt dus het moment dat je laadstation aan vervanging toe is. Gelukkig is een laadstation vervangen meestal snel en eenvoudig geregeld. Vaak kan de bestaande aansluiting blijven zitten en is het een kwestie van het oude station loskoppelen en een nieuwe plaatsen.

De levensduur van een laadstation.

Een laadstation gaat gemiddeld rond de 10 jaar mee. Rond die tijd kunnen laadstations gebreken vertonen of defect raken door veroudering. Het is een beetje zoals bij een wasmachine: de ene blijft jarenlang draaien zonder problemen, terwijl de andere ineens niet meer werkt. Bij laadstations geldt hetzelfde, en rond de 10 jaar is het vaak gewoon tijd voor vervanging.

De levensduur kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals intensief gebruik, weersomstandigheden (bijvoorbeeld buiten in regen en wind), en temperatuurverschillen. Ook speelt technologische ontwikkeling een rol: zelfs als alles nog werkt, kunnen er inmiddels nieuwe modellen zijn die slimmer laden of betere functies bieden.

Of je laadstation nu intensief of juist weinig wordt gebruikt, de kans is groot dat het op een gegeven moment niet meer voldoet aan de laatste eisen of gewoonweg defect raakt. En dan is het goed om te weten wat je opties zijn.

Klik hier om naar onze shop te gaan.

Waarom moeten er binnenkort meer laadstations vervangen worden?

Tussen 2013 en 2016 schoten laadstations als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen stapten over op elektrisch rijden, en daar hoorde natuurlijk een eigen laadstation bij. Veel van die laadstations zijn nu zo’n 10 jaar oud. En dat betekent dat er binnenkort een piek komt in het aantal laadstations dat vervangen moet worden. Niet omdat ze allemaal tegelijk kapotgaan, maar simpelweg omdat ze hun tijd hebben gehad.

In veel gevallen werken deze oudere stations nog wel, maar ze missen de nieuwste functies zoals dynamic load balancing, slimme apps of automatische updates. Daarnaast voldoen ze soms niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. Heb je een laadstation uit die eerste jaren? Dan is het slim om alvast na te denken over vervanging, ook als er nog geen laadstation defect is.

De vraag ‘hoe lang gaat een laadstation mee’ is dus nu relevanter dan ooit. Door op tijd je laadstation te vervangen, voorkom je onverwachte storingen en ben je voorbereid op de toekomst. Bovendien kunnen de kosten voor het vervangen van een laadstation meevallen als je de bestaande installatie deels kunt hergebruiken. Zo sta je nooit met een lege accu én laad je weer veilig en slim op.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Kan ik de bestaande installatie nog gebruiken?

Bij het vervangen van je laadstation hoef je gelukkig meestal niet alles opnieuw aan te laten leggen. In veel gevallen kun je de bestaande bekabeling gewoon hergebruiken. Denk aan de voedingskabel of de datakabel voor slimme functies. Ook de aardlekautomaat (de groep in je meterkast) is vaak nog prima bruikbaar.

Wat wél bijna altijd vervangen wordt, is natuurlijk het laadstation zelf. Soms moet ook de loadbalancing module mee vervangen worden, zeker als je overstapt naar een ander merk of een nieuwer model. Staat je laadstation op een paal? Dan is die mogelijk ook aan vervanging toe, omdat nieuwe modellen niet altijd op oude palen passen.

De kosten voor het vervangen van een laadstation hangen dus sterk af van wat er hergebruikt kan worden. Vaak is het een stuk voordeliger dan een volledige nieuwe installatie.

Vervangen? We helpen je graag op weg!

Weet je niet zeker of jouw laadstation aan vervanging toe is? Of wil je gewoon advies over de mogelijkheden? We denken graag met je mee. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op voor persoonlijk advies. Dan kijken we samen wat voor jou de slimste stap is.

Lees ook deze blogs.

Je meterkast verzwaren naar 3 fase? Dit moet je weten.

Wil je sneller je elektrische auto thuis kunnen opladen? Ontdek in deze blog alles over het verzwaren van je meterkast naar 3 fase.

Een laadpaal zonder oprit? Dit zijn de mogelijkheden en regels.

Alle Blogs Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Maar als je geen eigen

Gratis laden met zonnepanelen!

Door te laden via zonnepanelen en load balancing bespaar je op kosten, laad je slimmer en haal je het maximale uit je eigen zonnestroom.

Wanneer kunnen we Bi-Directioneel (V2G) laden?

Bi-directioneel (V2G) laden, ook wel V2G (Vehicle-to-Grid) genoemd, is een veelbesproken innovatie in de wereld van elektrisch rijden. Het klinkt bijna te mooi om waar

Offerte aanvragen.

Vraag in 2 simpele stappen je vrijblijvende offerte aan. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met je op om je persoonlijk verder te helpen.